Egy professzionális csapat

Közel egy éve, hogy átvettem egy nagyvállalat vezetését. Amikor elfogadtam a felkérést, és elfoglaltam a vezérigazgatói széket, tudtam, hogy nagy feladatba vágtam a fejszémet, de közel sem gondoltam, hogy ennyire nehezen fogom megélni azt a területet, amit a legkönnyebben járhatónak hittem. Számos feladatot és veszélyt láttam ugyanis már akkor, mikor elkezdtem a munkámat a cégnél, és igyekeztem is mindnek elejét venni, hála a jó égnek, mind sikerült is, egy dolgot azonban szem elől tévesztettem, a HR terület fontosságát, működésének ellenőrzését és fejlesztésének fontosságát. Komoly problémák adódhatnak ugyanis abból, ha a munkavállalók nincsnek megfelelően motiválva, nincs elégedettségfelmérés, nincsenek megfelelő karrierutak, azok követése, illetve nincs megfelelő fejlesztési terv és annak végrehajtói koordinálása hiányzik. Ezt most már visszatekintve jól látom. Természetesen a HR feladatok a fentiekkel együtt túl bőnek bizonyulnak, így vagy egy nagyon nagy csapatot foglalkoztatunk a cégen belül, vagy külső partnert keresünk ezekre a plusz igényekre.

Én ma már biztosan tudom, hogy sokkal járhatóbb út, nem beszélve arról, hogy fényévekkel hatékonyabb is, ha nem belső munkavállalókat alkalmazunk ezekre a feladatokra, hanem külső partnercég segítségét kérjük. Sokkal nagyobb tapasztalattal és szakértelemmel rendelkeznek ők ugyanis, illetve kifejezetten, specializáltan képesek tekinteni a feladatot és a szervezet működését, amit egy belsős munkavállaló azt gondolom nem tudna megoldani.

A kogwheel csapata éppen ezért számunkra, vagyis a cég számára ma már stratégiai partnernek számít. Nem tudom elképzelni a munkát mással, mint ahogyan azt sem, hogy ne segítenének a fejlesztések, a kiválasztás, a karrierutak kialakítása és még számos feladat megoldásában. Az interkulturális tréning egészen egyszerűen hatalmas feloldozást és hatékonyság növekedést hozott a cég számára, ami már nem is a dolgozói elégedettségben, hanem konkrét mutatókban, eredményben mérhető, hiszen sokkal gördülékenyebb, gyorsabb és egyszerűbb lett a munkavállalók egymás közti kommunikációja, ezzel pedig a csapatmunka eredményessége, és a feladatok megoldásának minősége is. A vállalat tehát folyamatosan fejlődik, és ennek egy része ennek a kis professzionális csapatnak és munkájának köszönhető. Nem tudom elképzelni a jövőt nélkülük.